Yhteenvetoa Valioliiga-kaudesta 2019 – 2020

Monella tapaa ikimuistoinen ja historian kirjoihin jäävä Valioliiga-kausi tuli päätökseen viime sunnuntaina. Liverpool voitti ensimmäisen sarjamestaruutensa 30 vuoteen häviämättä kauden aikana yhtään peliä Anfieldilla. Vuosien kuluttua tämä kausi tultaneen kuitenkin muistamaan Liverpoolin ylivoiman sijaan koronakautena, kun pandemia laittoi pelit jäihin kesken kauden peräti sadan päivän ajaksi. Muistoihin jää varmasti myös positiivisin odotuksin Valioliigaan lanseeratun VAR-teknologian lähes täydellinen epäonnistuminen. Vuodelle 2020 tyypillisiä piirteitä nähtiin myös putoamistaistelussa, kun maaliviivateknologian toimimattomuus näytteli luvattoman suurta osaa Aston Villan säilymisessä ja Bournemouthin relegaatiossa. Bournemouth harkitsee vielä oikeustoimia saadakseen hyvitystä kyseisestä episodista. 

 

Liverpool laittoi ennätyksiä uusiksi

Jalkapallomaailman maineikkaimpiin seurajoukkueisiin lukeutuvan Liverpoolin pitkä korpivaellus Valioliigassa tuli vihdoin päätökseen, kun seura pääsi juhlimaan ensimmäistä sarjamestaruuttaan sitten kevään 1990. Matkalla mestaruuteen rikkoutui ennätys jos toinenkin, tässä niistä muutama:

  • 21 ottelukierroksen jälkeen Liverpoolilla oli kasassa 61 sarjapistettä, joka oli enemmän kuin millään muulla joukkueella koskaan 21 kierroksen jälkeen Euroopan top5-sarjoissa.

 

  • Heinäkuun alun 2-0 voitto Aston Villasta oli Liverpoolin 24. peräkkäinen kotivoitto Valioliigassa. Aiempi ennätys (20 voittoa) oli Man Cityn nimissä vuosilta 2011-2012.

 

 

  • Liverpool varmisti mestaruuden seitsemän kierrosta ennen kauden päättymistä, joka oli niin ikään uusi sarjaennätys. Aiemmin ennätystä pitivät hallussaan Manchesterin jättiläiset, jotka olivat kumpikin voittaneet mestaruudet viisi kierrosta ennen kauden päätöstä.

 

Oliko Manchester City kuitenkin parempi?

Tämä kuulostaa varmasti kovin typerältä väitteeltä monen jalkapallofanin korviin ottaen huomioon, että eroa Liverpoolin ja Manchester Cityn välille jäi 18 pistettä, vaikka Liverpool otti jalkaa kaasulta jo hyvissä ajoin mestaruuden varmistuttua. Mutta, useilla kehittyneillä tilastoilla mitattuna Manchester City oli ylivoimaisesti tämän kauden paras joukkue. Taivaansiniset tuotti maaliodotusta yli sadan maalin edestä Liverpoolin jäätyä noin 80:aan. City pääsi kauden aikana 140 kertaa vaaralliseen maalintekotilanteeseen ja antoi puolestaan vastustajilleen 62 huippupaikkaa. Cityn huippupaikkojen erotus oli siis 78, kun se Liverpoolilla oli 40. Sattumalla on todella iso merkitys yksittäisessä jalkapallo-ottelussa, eikä merkitys katoa läheskään kokonaan edes kokonaisen kauden mittaisessa otoskoossa. Eri medioissa on pohdittu mahdollisen uuden dynastian syntymistä ja sitä kuinka Liverpoolin etumatka tulisi kuroa kiinni. Todellisuudessa Manchester City on kuitenkin selkeä ennakkosuosikki myös tulevalle Valioliiga-kaudelle.

Frank Lampardin Chelsea ylitti odotukset

Chelsean lähtökohdat kauteen 2019 – 2020 olivat vähintäänkin hankalat. Seuran ylivoimainen ykköstähti Eden Hazard kaupattiin kesällä Real Madridiin ja siirtopanna esti korvaajan hankkimisen pelaajamarkkinoilta. Niin ikään joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin lukeutuvan N’Golo Kanten pre-season meni toukokuussa sattunutta polvivammaa parannellessa ja heti kauden alussa ranskalainen loukkasi nilkkansa. Kante pystyi pelaamaan kauden aikana vain 22 ottelussa. Lisää epävarmuuksia Chelsean kauden ylle toi myös seuralegenda Frank Lampardin palkkaaminen manageriksi kokeneen Maurizio Sarrin tilalle, vaikka Lampardilla oli alla managerin uraa vain yksi keskinkertainen kausi Championshipissa.

 

Chelsean nuorten pelaajien (ja nuoren managerin) esiinmarssi oli kuitenkin puolueettomastakin näkövinkkelistä tarkasteltuna upeaa seurattavaa. Hieman paremmalla viimeistelyllä ja kenellä tahansa toisella maalivahdilla Chelsea olisi lähennellyt 80 sarjapisteen rajapyykkiä.

 

Maailman suurimmalla maalivahtien siirtokorvauksella Chelseaan kaksi vuotta sitten siirtynyt Kepa Arrizabalaga torjui tällä kaudella huonommalla torjuntaprosentilla (54,5%) kuin yksikään vähintään 10 ottelua kauden aikana pelannut maalivahti koko Valioliigan historiassa.

 

Kuuden mailin päässä Stamford Bridgeltä majaansa pitävän Arsenalin tilanne on maalivahtien osalta päinvastainen. Ilmiömäisiä otteita läpi Arsenal-uransa esittäneen Bernd Lenon loukkaantuminen ei heikentänyt Tykkimiesten maalivahtipelaamista, sillä Emiliano Martínez täytti hienosti saksalaisen saappaat. Tällä kaudella vain Norwich ja Newcastle antoivat vastustajilleen enemmän laukauksia maalia kohti kuin Arsenal, mutta silti vain seitsemän joukkuetta sarjassa päästi Tykkimiehiä vähemmän maaleja.

 

Arsenalin ongelmat löytyvät muualta kuin tolppien välistä, sillä sen lisäksi, että omaan päähän laukauksia sateli kovaan tahtiin, Tykkimiehet pääsi itse laukomaan sarjan kuudenneksi vähiten laukauksia. Arsenalin laukausten erotus oli tällä kaudella -147. Se on ylivoimaisesti Tykkimiesten huonoin lukema koko 2000-luvun aikana. Toiseksi huonoin lukema on viime kauden -36 ja kolmanneksi huonoin kauden 13/14 +71.

 

Norwichin visiitti kirkkaimmissa valoissa jäi ranskalaiseksi

Upean Championship-kauden jatkeeksi Teemu Pukki tuli ryminällä Valioliigaan tehden kolmeen ensimmäiseen peliin viisi maalia. Kukaan pelaaja Valioliigan historiassa ei ole tehnyt kolmeen avausotteluunsa enempää maaleja (samaan lukemaan on yltänyt vain Pavel Pogrebnyak). Kuten tiedämme, Pukin vire kuitenkin hyytyi dramaattisesti kauden edetessä. Kevätkaudella suomalaishyökkääjä teki vain kaksi maalia ja viimeiseen kymmeneen sarjapeliin koko Norwichin joukkue onnistui maalinteossa vain yhden kerran. Pukin lisäksi ainoastaan Todd Cantwell teki kauden aikana useamman kuin yhden maalin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Valioliigan historiassa, kun koko joukkueesta vain kaksi pelaajaa onnistui tekemään kauden aikana yli yhden maalin. FA-Cup mukaan lukien Norwich hävisi kauden 11 viimeistä ottelua, joka on pisin tappioputki seuran 118-vuotisessa historiassa.

 

Video Assistant Referee, videotuomari, VAR

VAR otettiin täksi kaudeksi käyttöön Valioliigassa, ja eihän se ihan nappiin mennyt. VAR on kuitenkin tullut jäädäkseen ja yhden kauden käyttökokemuksen sekä muutaman sääntömuutoksen myötä ensi kaudella parranpärinää VAR-päätöksistä kuullaan todennäköisesti jo paljon vähemmän. Tällä kaudella VAR muutti tuomarin vihellyksiä / viheltämättä jättämisiä yhteensä 109 kertaa. Maalien valossa suurin nettohyötyjä VAR-tuomioista oli Brighton, jonka vastustajilta mitätöitiin peräti seitsemän maalia VAR-tarkistuksen jälkeen. Kokonaisuudessaan VAR-tarkistukset johtivat 27 maaliin ja hylkäsivät 56 maalia, joten ilman videotuomaria tällä Valioliiga-kaudella olisi nähty 29 maalia enemmän. Maalien lisäksi videotuomaria käytetään apuna päätöksissä rangaistuspotkujen ja ulosajojen suhteen. Alla ESPN:n Dale Johnsonin keräämä lista kaikkien VAR-tuomioiden nettohyötyjistä ja -kärsijöistä.

 

Kyseenalaisia VAR-tuomioita kritisoitiin lähes viikoittain, mutta kauden selkeästi räikein virhe menee jo pitkään käytössä olleen maaliviivateknologian piikkiin. Koronatauon jälkeinen ottelu Aston Villan ja Sheffield Unitedin välillä päättyi 0-0, vaikka Sheffield United teki täysin selvän ja sääntöjen mukaisen maalin. Maali jäi kuitenkin havaitsematta sekä tuomarilta, että maaliviivateknologialta. Maaliviivateknologia on ollut maailmanlaajuisesti käytössä jo yli 9000 jalkapallo-ottelussa ja tuo Sheffield Unitedin tekemä maali on tietojen mukaan ainoa, joka on mennyt ”hawk-eyelta” ohi. Virheen merkitys nousi uudelleen esiin kauden päätöskierroksen jälkeen, kun virheestä hyötynyt Aston Villa säilytti paikkansa Valioliigassa vain yhden pisteen turvin. Championshipiin putoavan Bournemouthin on kerrottu harkitsevan oikeustoimia maaliviivateknologiasta vastaavaa yhtiötä kohtaan.

 

 

Tyhjien katsomoiden aiheuttama vaikutus kotietuun

Euroopan top5-sarjoissa on tätä kirjoittaessa pelattu koronaviruksen vuoksi 398 ottelua ilman yleisöä ja näiden 1X2-jakauma sekä maalimäärät ovat hyvin lähellä lukemia, joita saatiin myös ”normaali olosuhteissa” yleisön edessä.

Valioliigassa pelattiin tällä kaudella 288 ottelua yleisön ollessa paikalla ja 92 ottelua tyhjille katsomoille. Yleisön edessä toteutunut 1X2-jakauma oli 44,8% – 25,0% – 30,2% ja keskimääräinen maalimäärä 2,72. Ilman yleisöä 1X2-jakauma oli 46,7% – 21,7% – 31,5% keskimääräisen maalimäärän ollessa niin ikään 2,72. Tästä ei kuitenkaan kannata vetää vielä johtopäätöstä, etteikö yleisöllä olisi merkitystä kotietuun, sillä otanta on vielä kovin pieni. Lyhyellä otoskoolla toteutuneita tuloksia parempaa osviittaa saadaan vedonlyöntimarkkinan päätöskertoimista ja Valioliigan osalta ne sanovat seuraavaa: päätöskertoimista johdettu 1X2-jakauma oli yleisön kanssa 44,6% – 26,3% – 29,2% ja ilman yleisöä 41,0% – 24,2% – 34,8%.

 

Myös ensi kaudella ainakin syksy pelataan joko ilman yleisöä tai hyvin pienillä yleisömäärillä, joten tutkimuksia tyhjien katsomoiden vaikutuksesta Euroopan huippusarjoissa päästään jatkamaan silloin.